Wat is kalkverf?

authentieke krijt- en kalkverven authentieke krijt- en kalkverven

Kalkverf is 100% natuurlijk, milieuvriendelijk en is bovendien een product dat ‘ademt’. Kalkverf is geschikt voor elke ondergrond en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden, zowel bij nieuwbouw als restauratie. Kalkverf geeft een poederig en zacht effect en kenmerkt zich door de zichtbare kwaststrepen. Het geeft een uniek nuanceverschil. Deze verf is heel geschikt om een warme sfeer te creëren.

Om het kleuren gamma zo uitgebreid mogelijk te maken, heb ik verschillende merken in het assortiment waar ik graag mee werk. Dit  zijn: Painting the Past, Pure & Original en Carte Colori.  Door het brede scala aan kleuren, zit er voor iedereen wel een geschikte tint tussen.
Voordat je gaat verven zijn er een aantal belangrijke punten waar je aan moet denken.  Voordat de kalkverf op de muur aangebracht kan worden, is het belangrijk de muur stof en vetvrij is. Daarna kun je  het voorstrijkmiddel ‘Corifondo’ (Carte Colori) of de Wall Prim (Pure&Original) op de muur aanbrengen, dit zorgt voor een minerale ondergrond zodat het effect het beste uitkomt.

Voor het beste resultaat kun je het beste de verf aanbrengen met een speciale kalkkwast. De haren van een kalkkwast zijn langer en steviger dan gewone kwasten.  De kwast met verf dompelt je in een bak water en breng je aan in rechte banen op de muur of met een draaiende beweging afhankelijk van wat je als eindresultaat wilt. Het is belangrijk om de muur door één persoon te laten verven, omdat er anders verschil in banen te zien is. Afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid moet kalkverf ongeveer 2 uur drogen. De tweede laag kan dan over de eerste laag heen. De verf is poreus dus vlekgevoelig, je kunt dan overwegen om er een Sealer over heen aan te brengen, dit zorgt er voor dat de verf minder poreus is en dat je het als het nodig is licht kan afnemen met lauw water.
Alle boven genoemde kalkverf merken hebben kleurkaarten. De kleurkaarten zijn met de hand geschilderd en geven daardoor precies aan hoe de kleur eruit komt te zien. Ons advies is om de kleur zowel bij daglicht als bij kunstlicht te bekijken omdat de kleur er bij kunstlicht iets anders uit kan zien. Zowel de verf als de kleurkaarten zijn online te bestellen bij www.krijtverfonline.nl. Je bent natuurlijk ook van harte welkom om een bezoek aan onze winkel te brengen voor een persoonlijk advies.