Pure and Original “History”

Pure and Original Lime and Chalkpaint Pure and Original Lime and Chalkpaint

Pure and Original “History”

Ik kan mij nog goed herinneren dat wij met ons winkeltje in de binnenstad van Alkmaar zaten toen Erwin Floor binnen kwam lopen met wat blikken verf. Of wij interesse hadden in zijn verfproducten…Wij zagen direct dat Pure and Original een totaal eigen uitstraling had en een keuze uit meer prachtige verfproducten dan alleen maar krijtverf die wij op dat moment verkochten. Kalkverf! Ik weet nog goed dat North Sea Silt, River Silt en Elephant Skin hele populaire kleuren waren….we zijn nu vele jaren verder en nog steeds doen deze prachtige natuurtinten het nog steeds goed.

Ondertussen is Pure and Original al in dertien landen te verkrijgen waaronder sinds kort Amerika. Wij zijn in ieder geval supertrots op Erwin, Yves en medewerkers die dit allemaal maar toch maar mooi bereikt hebben!

Ik heb een mooi artikel uit de Residence overgenomen wat ik hieronder plaats…Veel leesplezier! (Tekst SIMONE LAUTENBACH)

Pure and Original verven worden gemaakt in België maar is opgericht door de Nederlander Erwin Floor. Hij wist vrijwel niets over verf toen hij begon met Pure & Original. ‘Wat ik wist, was het nummer van mijn schilder’,grapt hij. Tien jaar later praat hij over pigmenten en basiskleuren alsof hij nooit anders heeft gedaan.

Pure and Original verven
Pure and Original verven

Pure & Original is ontstaan uit een zoektocht naar ambacht, kwaliteit en perfectie.Toen Floor ongeveer twaalf jaar geleden een huis in Kempische stijl bouwde, zochten hij en zijn vrouw Loes daar bijpassende, authentieke materialen voor. Dat verliep goed, op de verf na. ‘Loes had een bepaald soort verf in gedachten, maar kon die nergens vinden. Tot we in België waren voor het uitzoeken van een schouw. Bij die zaak zagen we kalkverf op de muren. Dat had precies de aardse,verweerde uitstraling die we zochten.’

Pure and original Lime Paint Moonstone
Pure and original Lime Paint Moonstone

De winkeleigenaar vertelde dat de producent van de verf niet leverde aan consumenten. Toch wist Floor via via met hem in contact te komen. ‘Hij gaf aan dat hij wel kon maken wat wij wilden. Toen we vervolgens bij de fabriek gingen kijken, zagen we het ambachtelijke proces waarmee de verf wordt gemaakt. Op weg naar huis vroeg Loes of ik er misschien iets mee kon. Ik zei nee, ik heb het veel te druk met andere dingen. Ik werkte in die tijd nog als consultant in de financiële sector.’

LUNCHAFSPRAAK

Toch bleef het knagen. Helemaal nadat Floor de verf in zijn nieuwe huis op de muren had aangebracht en daar veel positieve reacties op kreeg. ‘Zo’n anderhalf jaar later waren we op vakantie en hadden Loes en ik het er weer over. We waren zo enthousiast over het product en vonden dat het voor een breder publiek bereikbaar moest worden. We hadden nog altijd contact met de fabrikant, Yves Op De Beeck, en bij thuiskomst belde ik hem voor een lunchafspraak.  Vervolgens heb ik mijn plannen, voor wat later Pure & Original zou gaan heten, met hem gedeeld.’ Het enthousiasme van Floor sloeg over. Al na ongeveer drie maanden had Op de Beeck de eerste stalen klaar. Floor ging ermee onder de arm langs woonwinkels die zijn vrouw uithij op basis van reacties al zo veel vertrouwen in zijn plan dat hij zijn baan als consultant opzegde. ‘Ik besefte dat dit was wat ik echt wilde doen en dat als ik het wilde laten slagen, ik er fulltime in moest duiken.’ Dat loonde, want een paar weken later begon de telefoon te rinkelen. ‘Dan kreeg ik te horen: ‘Erwin, jij bent bij ons geweest met een vuile olifantachtige kleur – die uiteindelijk tot Elephant Skin werd gedoopt – en die willen we wel voor een klant. Wat kost dat?’ Ik had geen idee, was nog aan het oriënteren, maar ik kreeg steeds meer telefoontjes en zo begon het balletje te rollen.’

Pure and Original Cloudy Concrete
Pure and Original Cloudy Concrete

Overigens stond niet de hele familie Op De Beeck direct te springen om samen te gaan werken met een ‘Ollander’. ‘Yves wel, hij vond het leuk en spannend, wilde wel een avontuur aangaan. Maar onze zuiderburen zijn, volledig terecht als je het mij vraagt, soms wat huiverig als het op werken met Nederlanders aankomt. Een groot cultuurverschil tussen onze landen is dat je in Nederland iemand het vertrouwen schenkt, terwijl je het in België moet verdienen. Daar gaat tijd overheen, maar inmiddels krijg ik te horen dat ik zelfs een beetje Vlaming begin te worden.’

Pure and Original Paint
Pure and Original Paint

De samenwerking tussen Floor en Op De Beeck is zeer nauw en intensief te noemen, ook al runnen beiden hun eigen bedrijf. Ze delen een gezamenlijke passie voor Pure & Original en de bijzondere producten van het merk. ‘Yves maakt ook verven voor andere segmenten, maar daar kan hij zijn passie en liefde voor het product niet in kwijt. Het zijn standaard producten. Mijn verven zijn speciaal door Yves ontwikkeld vanuit zijn liefde voor het ambacht. Ik noem hem ook wel de professor. Het is bijna scheikundig zoals hij experimenteert met verf om de juiste uitstraling voor Pure & Original te krijgen’, zegt Floor.

Pure and Original Paint testers
Pure and Original Paint testers

Hij denkt er dan ook niet over om de productie dichter bij huis te halen. ‘Dat verplaats je niet zomaar even naar hier. Het vergt veel specifieke kennis om onze verf te maken.’ Als je hem vraagt naar waar hij over vijf jaar wil staan, heeft hij daar geen antwoord op. Groei is echter niet het hoogst haalbare doel. ‘Toen ik als consultant werkte, werd ik vaak ingeschakeld als het vijf voor of vijf over twaalf was. Dan was er veel stress en stond alles onder druk. Toen ik met Pure & Original begon, wilde ik iets neerzetten wat een glimlach op het gezicht brengt van mensen. En bovendien iets waaraan ik zelf veel plezier beleef. Natuurlijk is het hard werken, maar mijn doel is niet om volgend jaar dertig procent meer te verkopen of om vier nieuwe producten te introduceren. Ik wil organisch groeien.’

OORSPRONG IN DE NATUUR

Mensen zich thuis laten voelen en een woonomgeving creëren waarin ze gelukkig zijn, is wat Floor met zijn producten nastreeft. ‘Kleur en textuur zijn zo bepalend in een huis. Ook het soort verf dat je gebruikt speelt een grote rol. Het verschil tussen een synthetische kleur en een natuurlijke kleur is enorm. De een heeft een strakke, vlakke en harde uitstraling terwijl de ander vooral zacht en levendig is.’ De collecties van Pure & Original vinden hun oorsprong allemaal in de natuur. De verven zijn deels of volledig gemaakt van natuurlijke mineralen en pigmenten.

Daar komt ook de naam van het merk vandaan en ook veel namen van de kleuren, zoals Barbados Blue, Potato Skin, Burned Sand, Tundra en Mud, zijn ontleend aan de natuur. Floor bedenkt ze tijdens brainstormsessies met Op De Beeck. Maar ook op reis doet hij veel inspiratie op. ‘Ik kom vaak dingen tegen, kleurcomposities of materialen waarvan ik denk: ‘Wauw, dat is gaaf.’ Ik loop dan ook altijd met een fototoestel te sjouwen en leg alles vast’, zegt Floor.

Moodbord Pure and Original
Moodbord Pure and Original

Maar ook normale, alledaagse voorwerpen kunnen tot een nieuwe kleur of zelfs tot een complete verfsoort leiden. ‘Zo is onze collectie Marrakech Walls ontstaan. Ik pakte thuis op een gegeven moment een paar suède schoenen uit de kast. Het leek me mooi om een verf te maken die de uitstraling zou hebben van suède, met zo’n vleug eroverheen. Ik ga dan naar Yves om te overleggen en hij maakt met zijn enorme schat aan kennis en ervaring een opzet. Het vertrekpunt is het selecteren van grondstoffen. Die moeten vervolgens in de juiste verhouding verwerkt worden. Het is testen, testen en nog eens testen. Soms zoeken we naar grondstoffen die we zelf niet hebben, maar waarvan we wel denken dat ze bestaan. We gaan net zo lang door tot we tevreden zijn.’

Wat als hij jaren geleden niet zo veel moeite had gedaan voor een blik verf? ‘Toeval bestaat niet zeggen ze. Natuurlijk was dit nooit gebeurd als we voor behang op de muren hadden gekozen. Of ik zou willen uitbreiden met een behangcollectie? De gedachte speelt af en toe wel eens door mijn hoofd, maar ik heb mijn handen vol aan wat ik nu doe. Als er iets bijkomt, moet dat echt een verrijking zijn en ik wil er met dezelfde volle inzet voor kunnen gaan.’

Erwin Floor Pure and Original
Erwin Floor Pure and Original